ЛЮБОВНИ ПИСМА

от Албърт Р. Гърни 

Кликнете тук, за да видите галерията със снимки 

 

Билети онлайн  от Eventim

Билети онлайн от ФКЦ

Билети от BGbileti 

Романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни

Превод, адаптация и режисура Георги Михалков

Сценография и костюми Петър Митев

Авторска музика Иван Драголов

Саксофони Петър Момчев

Тромпет и валдхорна Венцислав Благоев

Китари Веско Койчев

В ролите:

АЛЕКСА – Яна Маринова;

ТОМАС – Свежен Младенов

Помощник режисьор Валентина Андонова

Фотография Веселин Василев 

 

„Любовни писма“ с Яна Маринова и Свежен Младенов са първият спектакъл за възрастни на новата Лятна сцена „Зад Театъра“ на ТМПЦ - Варна

Романтичната драма на Албърт Гърни в постановка на Георги Михалков, която разказва много интимна история за споделеното и несподеленото в любовта, се играе на 10, 11 и 12 юни

Чатът не е откритие на новото време. Ученическите бележчици са били спътници на всяко тийн поколение. От такива кратки несмели любовни писма започва историята за двама, в която блестят с играта си едни от най-често снимащите в българското кино актьори – безспорната звезда Яна Маринова и Свежен Младенов.

Режисурата е на Георги Михалков, сценографията на Петър Митев, автор на музиката е Иван Драголов, хореограф Кремена Колева, фотограф Веселин Василев, помощник режисьор Валентина Андонова. Албърт Р. Гърни (1930 - 2017) е американски драматург и романист, чийто пиеси успешно се поставят на Бродуей. Най-известните му заглавия са „Тhe Dining Room“ (1982), „Sweet Sue“ (1986), „The Cocktail Hour“ (1988) и „Любовни писма“ („Love Letters") (1988), удостоена с престижната награда „Пулицър“ за драматургия.

Писмата на Томас и Алекса развиват лентата на времето в един чат, който потапя публиката в гъстото вино на една любов, която все не може да се случи, но категорично отказва да умре.

В очакване на първите спектакли на открито на новата Лятна сцена „Зад Театъра“ Яна Маринова споделя: „Това, което много ми харесва в „Любовни писма“ е, че персонажите са много интересни за мен – Томас от малък е готвен за политик и за голямата политическа сцена, а това предполага много ограничения за едно момче в абсолютно всичко – дори за приятелите, с които си играе, дори за момичето, което ще харесва. Когато става въпрос за изграждане на едно момче като политик, то трябва да бъде с безупречно минало, както се изисква не само в американската политика, но и в повечето социални държави. Но това винаги е за пред хората  и този балон на съвършеното семейство, на съвършения живот, на благоприличието и на правилните избори, който прави един мъж, когато се занимава с политика, водят до това той да намрази самия себе си.

 

 

 

 

Томас и моята героиня Алекса се запознават още от малки. Техните писма датират още от времето, когато са 7-годишни, те започват да си пишат, привлечени един от друг – той от това, че тя е доста дива, непокорна, прави, каквото си поиска, получава, каквото си намисли. Харесва много и стила й на писане, и като един прилежен ученик, който е учен винаги да се изразява подходящо, той много се забавлява с нейното умело боравене с думите.Тя буквално го срива със земята с всяко нейно писмо, но той е очарован от начина, по който тя слага нотката на подигравка към цялата съвършена система, създадена при неговото възпитание от родителите му в името на това да бъде един ден велик сенатор и може би президент.

 Това е игра на думи между двама души, единият от които е интелигентен по природа, от аристократичен род – това е моята героиня, а другият – интелигентен по начетеност и по принуда. Създава се безкрайно интересен чат между тях. Този чат не е като обикновените типични фрази от турските сапунки, които днешното поколение си разменя, и мен разбира се ме привлича умението за боравене с думите. Безкрайно интересни са ми тези любовни писма в пиесата на Алън Гърни - те приличат наполовина на някакви чатове от моето детство и на любовните ми трепети като дете. Аз самата имам особен стил на писане, а отсреща като ми напишат някаква глупост или тъпотия, то всичко приключва. Като фалшив тон на пианото е. И съм благодарна, че рано или късно успях да намеря около себе си хората, които могат да разговарят и да се интересуват от истинските теми в живота, включително хората в моето семейство - съпруга ми, сина ми, приятелите ми. И в същото време няма никакъв проблем да седна с някой дядо в парка и да поиграя с него на табла или сантасе и да си говорим и на диалект даже, което ми се случва често. Понякога сядам в Морската градина с някой непознат и си играем табла или карти.

Накрая искам да ви кажа, пишете любовни писма, четете любовни писма! Гледайте и препрочитайте любовни писма – своите, чуждите, нашите от представлението! Създавайте си емоции и ги изживявайте с цялата си страст, за да можете един ден да ги запишете в спомените си, в лаптопа, или на хартия, за да ги видят и внуците ви.“

 

Своето послание за влюбените в театъра варненци отправя и актьорът Свежен Младенов: „Продължавайте да сте влюбени в театъра, да подкрепяте театъра и да търсите живото гледане, живото изкуство. Нищо не може да се сравни с това живо докосване до сцената и до персонажите. На нас много ни липсва точно това общуване. Почти няма по-ценно нещо в нашата професия от това да срещнеш очи в очи с хората, които те гледат и очакват да се пренесат в един друг свят.“

 

Прочетете още:

Интервю с главните герои  

Актрисата Яна Маринова за „Любовни писма“

Актьорът Свежен Младенов за първото представяне на „Любовни писма“ 

„Любовни писма“ през септември

http://www.dramavarna.com/index.php/news/aktualni-novini/1637-lubovni-pisma-prez-septemvri-2019

Георги Михалков. „Любовни писма“ от една неосъществена и неосъществима, но неизбежна любов

http://www.dramavarna.com/index.php/news/intereviews/1634-ubovni-pisma-na-albart-garni

Яна Маринова. Как се пишат „Любовни писма“

http://www.dramavarna.com/index.php/news/intereviews/1654-interviu-s-qna-marinova-liuobovni-pisma

Яна Маринова по пътя към върха

https://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/video-sabota/jana-marinova-po-patja-kam-varha.html

''Любовни Писма'' до Яна Маринова 

https://www.monitor.bg/bg/a/view/lubovni-pisma-do-jana-marinova-179225

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

 

 

TOP