„КЛЕТКА ЗА ПЕПЕРУДИ“ - 2022

от Жан Поаре

Превод Иван Панев

Сценичен вариант и постановка Атанас Атанасов

Сценография и костюми Петя Стойкова

Композитор и вокален педагог Петя Диманова

Хореограф Александър Манджуков

Асистент режисьор Владимира Иванова

Плакат Славяна Иванова

Фотосесия Илиян Начев, Ангел Жечев

Действащи лица и изпълнители:

ЖОРЖ, собственик на нощен клуб „Клетка за пеперуди“ - Симеон Лютаков

АЛБИН, приятел на Жорж, звезда в клуба - Стоян Радев

ЛОРАН, син на Жорж - Недялко Стефанов

СИМОН НАУБА НАУМБЕ, майка на Лоран - Гергана Арнаудова

Г-Н ЕДУАРД ДЮЛАФОА, баща на Мюриел - Пламен Димитров

Г-ЖА КАМИЙ ДЮЛАФОА, майка на Мюриел - Веселина Михалкова

МЮРИЕЛ, приятелка на Лоран - Миглена Везирова

ФРАНСИС, актьор в клуба - Станислав Кондов

САЛОМЕ, актьор в клуба - Константин Соколов

ЖАКОБ, готвач в клуба - Велизар Емануилов

ЕВАНГЕЛИЯ КСИФИЯ, журналистка - Даниела Викторова

ТАБАРО, касиер в клуба - Свилен Стоянов

МЕРСЕДЕС, сервитьор в клуба - Роберт Ваханян

СИМБА ДО, бял цветнокож - Нейчо Петров – Реджи.

Премиерни спектакли 30 септември, 3 октомври 2022, 19.00, Основна сцена, ДТ „Стоян Бъчваров“. Втора премиера в сезон 2022-2023.

Парижката премиера през 1973 г. на „Клетка за луди“ („La cage aux folles“) - оригиналното заглавие на пиесата, жъне невиждан успех. Авторът Жан Поаре в ролята на Жорж и Мишел Серо в ролята на Албин получават „Наградата на хумористите“. Постановката се радва на над 1800 представления и 1 милион зрители. След Франция пиесата се поставя в Италия, Германия, Аржентина, Венецуела и други страни.

През 1978 г. Едуард Молинаро и Франсис Вебер създават филмов сценарий по пиесата, чиято екранизация с Уго Тоняци и Мишел Серо е отличена с 2 награди „Сезар“ - за най-добър филм на годината и най-добър актьор за Мишел Серо. Следват “Златен глобус” за най-добър чуждестранен филм и номинации „Оскар“ за режисура, сценарий и костюми. През 1983 г. композиторът Джери Хърман създава мюзикъл, който се играе 1761 пъти на Бродуей и е удостоен с 6 награди “Тони”. В Европа най-популярна е американската филмова версия "Клетка за птици" на Майк Никълс от 1996 г., с Робин Уилямс и Натан Лейн.

Постановката на проф. Атанас Атанасов във Варна е вторият театрален прочит в България на популярното в цял свят заглавие: „Клетка за пеперуди“ е комедия, но аз не съм привърженик просто на хумора, а на онзи хумор, чрез който авторът, а след него и постановчикът се опитват да разрешат някакви проблеми. Хуморът е основна съставна част на спектакъла, но не е единственото изразно средство. Важно е след спектакъла зрителят да не забрави посланието, което се опитваме да му предадем, при това да не го забрави бързо, защото сме заляти от интернет с огромна доза хумор, къде по-добър, къде по-банален, дори просташки. Целта е някъде под повърхността на хумора да открием съществените неща.

Става дума за две доста различни семейства – едното традиционно, а другото със сексуална ориентация към собствения си пол. Българинът, според мен, притежава прекрасно чувство за хумор и може адекватно да оценява нещата. Въпросът е ние с постановки от този тип да не го назидаваме кое как трябва или не трябва да бъде и да му оставяме възможност за избор и собствена преценка. Защото всъщност в пиесата става въпрос за правото на избор. В хода на действието се разбира, че сватбата между сина на гей двойката и дъщерята на консервативния политик, стремящ се към висок пост в управлението, е възможна, но с цената на много компромиси, които подлагат героите на смешни, дори абсурдни ситуации“, въвежда в атмосферата на „Клетка за пеперуди“ режисьорът.

Още по темата:

 

Проф. Атанас Атанасов поставя „Клетка за пеперуди“ във Варна

Реж. Атанас Атанасов: От хумора до правото на избор

"Клетка за пеперуди" - премиера на ДТ "Стоян Бъчваров"

"Клетка за пеперуди" играят във Варна

„Клетка за пеперуди“ е новата премиера на Варненския драматичен театър

TOP