БЮСТ-ПАМЕТНИК НА СТОЯН БЪЧВАРОВ ЗА 100-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ВАРНЕНСКИЯ ТЕАТЪР

Съобразно противоепидемичните мерки, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ при Театрално-музикален продуцентски център Варна измести честването на 100-годишния си юбилей от 12 и 13 март 2021 г. с един месец по-късно на 12 и 13 април 2021 г.

В празния театър актьорите поканиха на Благовещение само театралната легенда Грациела Бъчварова и Явор Пенев, автора на бюст-паметника на патрона Стоян Бъчваров. На кратка и вълнуваща церемония двамата свалиха покривалото от скулптурния портрет на Стоян Бъчваров, а Даниела Димова, директор на ТМПЦ Варна и Веселина Михалкова, артистичен директор на ДТ „Стоян Бъчваров“, прерязаха лентата.

 

Просълзена, Грациела Бъчварова поднесе първите цветя пред бюст-паметника на своя бележит предшественик. Тя благодари на ръководството на театъра за честта да открие скулптурният портрет на Стоян Бъчваров и изрази радостта си, че това става, ако не на рождения ден на театъра, то в същия месец - театралния месец март, в навечерието на Световния ден на театъра и на такъв хубав християнски празник като Благовещение. Пожела здраве, силни постановки и възторжена публика.

Даниела Димова изтъкна задоволството си, че скулптурният портрет на Стоян Бъчваров е вече факт и след отпадането на ограничителните мерки патронът достойно ще посреща публиката в своя театър.

Бюст-паметникът идва на мястото на предишния, изчезнал преди повече от 32 години при предпоследния ремонт на театъра през 1989 г. За 100-годишния юбилей на Варненския театър Художественият съвет на ТМПЦ с единодушно решение възлага проекта за нов бюст-паметник на младия скулптор Явор Пенев и заедно с него избира фотографията, която да го води в творческите му търсения.

След откриването на скулптурния портрет на Стоян Бъчваров отец Дончо Александров от Храм „Свети Атанасий“ отслужи водосвет за здраве и благоденствие и отправи хубави послания към актьорите и всички заети във Варненския театър, който служи на изкуството вече цял век.

 

Фотография Веселин Василев

TOP