Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ПЪТЯТ НА "ОТЕЛО" ДО ВАРНА

 

В пресконференцията за премиерата на „Отело“ от Шекспир, освен директора на ТМПЦ Даниела Димова, режисьора Пламен Марков, сценографа Мира Каланова, костюмографа Габриела Кърджилова, актьорите Симеон Лютаков и Пенко Господинов, „участваха“ и трима от манекените, които имат свое запазено място в сценичното действие. Г-жа Димова изтъкна, че „Отело“ е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър през 2021 г. и третата постановка в историята на театъра. За пръв път варненската публика гледа „Отело“ под режисурата на първия директор и режисьор Стоян Бъчваров, избран по-късно за патрон на театъра.

Проф. Пламен Марков открои посоките в подчертано съвременния прочит на творбата. Проблемът с класиката, отбеляза той, се състои в това, че познавайки пиесата, публиката изчаква познатите сюжетни ходове и бързо се отегчава. А театърът на XXI век трябва да изненадва, да забавлява и постоянно да поддържа активното съпричастие на публиката.

В този смисъл, търсейки логиката в поведението на героите, проф. Марков разглежда връзката между Яго и Отело по необичаен начин. Защо Яго, когото смятат за достоен човек, непрекъснато върши недостойни неща? Този проблем намира оригинално решение в предположението, че мавърът Отело и Яго идват заедно във Венеция от Мавритания, една съвсем различно устроена страна, двамата принадлежат към една общност и заедно минават през какви ли не премеждия, преди да се окажат мигранти във Венецианската република.

Логично те общуват помежду си на свой, непознат за местните, език - в случая нигерийския диалект ибу, на който Симеон Лютаков – Отело и Пенко Господинов – Яго говорят. В съзаклятническото мигрантско трио е включен и Николай Кенаров - Шутът на Отело - един персонаж, който режисьорите обикновено игнорират, докато в трактовката на проф. Марков той е натоварен с изричането на важни истини. Така изграденото ново междужанрово пространство генерира креативна енергия за разрешаването на конфликта.

Мира Каланова, създала сценографията и костюмите за такива мащабни постановки във Варненския театър като „Ричард III”, „Ревизор“, „Вуйчо Ваньо“, „Влюбеният Шекспир“, този път предоставя костюмографията на своята талантлива студентка в НАТФИЗ Габриела Кърджилова и оставя за себе си само сценографските задачи. Следвайки предварително заложената интерпретационна свобода, тя залага на съвременната визия и кинетичната сценография. Подвижните модули от декора, размествани в различни конфигурации от актьорите, подреждат детайлите като в калейдоскоп и изграждат нови пространства, които внасят допълнителна динамика и напрежение в представлението.
Фотосите върху сценографските модули са дело на Симеон Лютаков, известен освен с актьорските си постижения, и със страстта си към фотографията.

Мира Калнова определи сценографията на „Отело“ като съвременен попарт, в който изразно средство е медията, свързана с рекламата. По подобен начин, костюмите на Габриела Кърджилова носят характера на епохата, но са разработени в ярки цветове, доминиращи в съвременния дизайн. Без да са буквални и етнографски достоверни, те интерпретират епохата в по-модерен вариант, като използват специално принтирани за целта платове и разчитат на големите форми, а не на малките детайки, както е било някога.

От професионалната си позиция на оперна певица, Даниела Димова характеризира авторския принос на Петя Диманова към „Отело“ като многопластова музика със силно въздействие, която отвежда към венецианската епоха, но със съвременно звучене. Финалните тонове се сливат с развръзката, за да допълнят цялото богатство на възприятието.

Симеон Лютаков благодари за възможността да участва не само като актьор, но и като фотограф в „Отело“ и сподели удоволствието си от изключителната творческа атмосфера на подготовката и перфектното партньорство с Пенко Господинов, Полина Недкова и останалите колеги. Високо цени режисьорския замисъл на „Отело“ като политически коректна постановка, която с всяка своя реплика визира актуалната действителност.

Пенко Господинов, който е тръгнал в творческия си път от Варненския театър, също благодари на проф. Марков за доверието да му повери сложната роля на Яго. Както и другите постановки на професора, така и „Отело“ изисква пълно психическо и физическо отдаване. Обичам, когато ми е трудно, защото ако е лесно, не ми е интересно, призна именитият актьор.

Предварителната подготовка е важна, обобщи в края на пресконференцията режисьорът. В няколкогодишните си проучвания на Венецианската република и особено на африканските империи, проф. Марков се натъква на много любопитни подробности, които след това използва в постановката. „Отело“ е заглавие от световния репертоар и трябва да знаеш защо искаш да направиш точно това заглавие. Как точно да го направиш съвременно, за да не бъде брутално или самоцелно.

Проблемите в „Отело“ са универсални. И днес говорим за мигрантите, които искат да запазят идентичността си в чуждата среда. За да направим видим и да осъвременим този проблем, използваме различни средства, преформатираме съдържанието, прекомпозираме нещата. Постановката завършва с репликата на Яго: „Кървя“... Жив съм!“, която в пиесата се намира по-напред, но с този край постигаме по-силно въздействие.

Откакто се спрях на „Отело“, не е имало ден, в който да не мисля върху постановката. Радвам се, че се получи точно такъв „Отело“. С трупата на Варненския драматичен театър, която е силна, жива, мотивирана и талантлива - иначе няма как да прави сложни неща като „Отело“! - вървяхме по един много интересен и неравен, с много завои и изненадващ често самите нас, път и се надявам, че ще успеем да преведем по него и публиката.

 

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“
99-ти творчески сезон (2019-2020)

ОТЕЛО

Трагедия от Уилям Шекспир
Превод Валери Петров
Постановка Пламен Марков
Сценография Мира Каланова
Костюми Габриела Кърджилова
Композитор Петя Диманова
Хореография и сценичен бой Камен Иванов
Асистент режисьор Николай Кенаров, Траяна Минкова
Консултант по африкански театър Бистра Окереке
Фотография Тони Перец

Действащи лица и изпълнители:

ДОЖЪТ НА ВЕНЕЦИЯ – Валентин Митев
БРАБАНЦИО, венециански сенатор – Стоян Радев
ГРАЦИАНО, брат-близнак на брабанцио – Стоян Радев
ОТЕЛО – мавър, генерал – Симеон Лютаков
КАСИО, лейтенант – Ненчо Костов, Станислав Кондов
ЯГО, адютант на Отело – Пенко Господинов
РОДРИГО, венециански благородник – Адриан Филипов
МОНТАНО – управител на Кипър – Валери Вълчев
ЛОДОВИКО, пратеник на Венеция – Ивайло Иванов
ШУТ НА ОТЕЛО – Николай Кенаров
ДЕЗДЕМОНА, СЪПРУГА НА ОТЕЛО – Полина Недкова
СИНЪТ НА ДОЖА – Константин Соколов
ЕМИЛИЯ, съпруга на Яго – Цветина Петрова
БИАНКА, кипърска проститутка – Гергана Арнаудова
СВЕЩЕНИК – Пламен Димитров
Бистра Окереке и Реджина Стойчева

Премиера 20, 22 януари 2020, 19.00, Основна сцена

TOP