Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

„Двубой“ – нередактиран смях от Вазов на 13 юли на Лятна сцена „Зад Театъра“

 

Ароматът на епохата ще радва в постановката на режисьора Стоян Радев Ге. К. в годината на Вазов, когато честваме 170 години от рождението на патриарха на българската литература.

Продължава юлската промо акция на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна: два билета за спектакъла могат да се купят сега само за 20 лв.

В годината, когато отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна предлага лятна среща с бликащия хумор на неговия „Двубой“. На 13 юли от 21:00 на Лятна сцена „Зад Театъра“ ще ни радват „глумите“ в тази класическа българска комедия. Постановката на режисьора Стоян Радев Ге. К. стъпва върху нередактирания текст на Вазов, изпъстрен с характерни думи от епохата, които още повече засилват комичното усещане. А фактът, че разказът е по истинска случка, която се разиграва в столицата по онова време, кара да се замислим и за днешните ни нрави. Художник на костюмите и декора е Даниела Николчова, която има подчертан усет за пресъздаване на атмосферата на епохата и ни дава възможност да се потопим в света на Вазовите герои. Спектакълът е подходящ за всички възрасти и е прекрасен начин децата и младежите да заобичат големия български писател.

Историята ни пренася в началото на 20. век в София, когато софийската бохема скучае и се разнообразява с пресилени конфликти и въображаеми успехи. По забавен и интересен начин Вазов ни представя терзанията на своите млади съвременници.

Режисьорът е успял да събере в един общ дишащ организъм актьори от две различни поколения, всяко от които се включва с огромен ентусиазъм в реализацията на този свеж спектакъл. Младите, които се приобщават с уважение, но и с хъс към всеки нов проект, са Станислав Кондов, Цветина Петрова, Ненчо Костов, Полина Недкова, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, Ивайло Иванов, Валери Вълчев. До тях застават утвърдените Милена Кънева, Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Николай Божков и Биляна Стоева. Стоян Радев, който има афинитет към българската драматургия, признава: „Разказваме историята такава, каквато Вазов я е написал, но по начина, по който ние я виждаме. Правим го с обич и нежност към героите. Те са добри и може би трябва да добавя, тъжни хора. Нашите главни действащи лица са млади хора - адвокат, писател, доктор и артистка. Изпаднали в някакви глупави ситуации, в които самите те не вярват, те не са глупави, просто са попаднали там, където не им е мястото. Всъщност те са хора за обичане и ние им съчувстваме, че не успяват да освободят своя човешки потенциал.“

Билетите за спектакъла са част от продължаващата юлската промо акция на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна: два билета могат да се купят сега само за 20 лв.

 

 

 

 

TOP