Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

Романът „Поразените“ за пръв път на театрална сцена във Варна

 

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна подписа договор с автора Теодора Димова за постановка по книгата, спечелила Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" 2020.

Първата за България постановка на нашумялата творба ще бъде във Варна. Премиерата на „Поразените“ ще бъде една от първите в 100-тния юбилеен сезон на Варненската драма.

 

Варненският драматичен театър ще бъде първият, който ще постави заслужилия високи оценки роман на Теодора Димова „Поразените“. Книгата на утвърдената писателка спечели Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" 2020. Драматизацията на литературната творба е направена от едно от знаковите лица на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – водещия актьор и режисьор Стоян Радев Ге. К., който днес има рожден ден. Теодора Димова е одобрила драматизацията на творбата си и договорът за театралната реализация на „Поразените“ вече е подписан.

Премиерата ще излезе през октомври под режисурата на Стоян Радев Ге. К. Варненският театър е първият, който поставя това нашумяло заглавие. Това ще бъде една от първите премиери в  100-тния юбилеен сезон на театъра. Калин Николов ще създаде музикалната среда на спектакъла, а в ролите ще влязат Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Петя Ангелова и Полина Недкова.

„Това приповдига духа в театралната ни трупа и в целия ни културен институт, тъй като винаги сме се старали да бъдем в крак с времето – споделя пред Радио Варна директорът на ТМПЦ – Варна, Даниела Димова. За нас е вдъхновяващо Варненският театър първи в България да драматизира в лицето на Стоян Радев вече одобрен от авторката текст на Теодора Димова и първи в страната да поставим този толкова актуален роман с наболели теми от нашето близко минало. Няма как да вървим напред в нашия социален и творчески живот, без поглед към миналото, тъй като всичко е безкрайно много свързано. С тази постановка се връщаме назад в годините и поглеждаме през призмата на театъра, през призмата на актьорските и режисьорските послания. За нас това значи да сме актуални, да сме с пулса на времето, и разбира се, да гледаме по един много широкоскроен начин към идващия 100-годишен юбилей на театъра.“ 

„Поразените“ ни връща в миналия век, след събитията от 9 септември 1944 и разказва за съдбите на три жени и едно дете по време на тоталитарния режим. „Темите на романа са катарзисни според мен – признава режисьорът Стоян Радев Ге. К. пред Радио Варна. -  Те са хем история, хем ние някак живеем в това време също - живеем във времената, за които се разказва. В романа освен, да кажем, тежките съдби на героините, има много любов, има нежност, има надежда също, а това е много важно. Но като, че ли с подобен материал не съм се сблъсквал досега и актрисите също го твърдят. Нито един човек няма да остане безучастен и то в най-хубавия смисъл. Онзи ден си казахме с актрисите, в края на една репетиция, че всъщност ние сме късметлии този роман някак да ме блъсне в главата. Аз го взех интуитивно и когато го прочетох, не ми даде мира цяла нощ. Нямах търпение да се обадя на Теодора, за да й кажа всичко това и докато го четях, а това ми се случи за първи път с художествена литература, докато го четях, ми се явяваха театрални образи.“

Една от следващите очаквани премиери на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в юбилейната година ще бъде по един от най-четените български романи - „Тютюн“ на бащата на Теодора Димова – големия български писател Димитър Димов. Постановката е на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева.

Теодора Димова е родена през 1960 в София в семейството на писателя Димитър Димов. Завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и специализира в Royal Court Theatre в Лондон. Била е журналист, преводач, преподавател по английски. Работи в редакция „Радиотеатър“ на БНР. 

Автор на 9 пиеси, сред които „Без кожа”, „Змийско мляко” и други, играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години излязоха романите й „Емине”, „Майките”, „Адриана”,“Поразените“ и др. През 2006 „Майките” спечели Голямата награда за източноевропейска литература във Виена. Има единайсет издания у нас и е публикувана на десет езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. „Адриана” е преведена на френски и чешки език. Предстои преводът на чешки и на „Майките”.  През 2010 „Марма, Мариам” спечели националната награда за литература „Хр. Г. Данов”. 

Стоян Радев е роден през 1969 във Варна. В периода 1994 – 1998 учи в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Богдан Сърчаджиев и проф. Пламен Марков. През 1998 е първата му изява в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - Варна. Освен многото роли в театъра, участва и в телевизионни сериали като „Дървото на живота“, „Недадените“, „Седем часа разлика“, "Под прикритие“ и др. Режисьор е на много постановки, като „Домът на Бернарда Алба“, „Горчивите сълзи на Петра Фон Кант“, „Паметта на водата“, „Свекърва“, Криворазбраната цивилизация", "Магьосническо езеро", "Двубой" и др. Ръководител е на варненската школа по актьорско майсторство Студио „Театър“ заедно с актрисата Веселина Михалкова. Носител е на множество награди, сред които и награда „Икар“ на Съюза на артистите в България за главна мъжка роля: за ролята на Ричард III в „Ричард III“ от Уилям Шекспир, режисьор Пламен Марков, постановка на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - Варна.

 

 

 

 

 

TOP