Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

100-тният сезон на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" се открива с премиерата на "Любовникът от ZanziБар"

Режисьор е проф. Атанас Атанасов, в ролите на комедията от Ели Саги влизат звездите на Варненската драма Веселина Михалкова, Стоян Радев, Милена Кънева, Симеон Лютаков, Цветина Петрова, Станислав Кондов, Константин Соколов и младата Христина Джурова.

Тържествено начало ще има юбилейният 100-тен сезон на най-дълголетния културен институт в морската столица – Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Той ще бъде официално открит на 25 септември от 19:00 на Основна сцена с премиерата на „Любовникът от ZanziБар“ – съвременна комедия от израелския драматург Ели Саги. 

 

Постановката е на проф. Атанас Атанасов, който за пръв път режисира спектакъл във Варна, преводът е на Кръстю Кръстев със сценична редакция на проф. Атанасов, сценограф е Петя Стойкова, музиката е на Петя Диманова. В ролите ще видим звездите на варненската сцена Веселина Михалкова, Стоян Радев, Милена Кънева, Симеон Лютаков, Цветина Петрова, Станислав Кондов, Константин Соколов и младата Христина Джурова, студентка на проф. Атанасов. Със специалното участие на Пламен Петков - глас. 

Авторът Ели Саги е pоден в Полша в семейство на писатели и журналисти. Като дете емигрира с родителите си в Израел. За първи път играе на професионална сцена, когато е само на 6 години. Следвайки пътя на родителите си, издава няколко книги и завършва театралната школа към Националния театър „Хабима“ в Тел Авив. Пише сценарии и режисира комедийни сериали за Израелската телевизия. Автор е на много комедии, които се играят с успех в над 16 страни, сред които Германия, Австрия, Холандия, САЩ, Канада, Аржентина, Австралия. 

Трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ има удоволствието да представи за първи път на българска сцена елегантния лавинообразен хумор на Ели Саги. 

 

Театралният критик Аглика Стефанова, драматург на Варненския театър, определя пиесата, по която се поставя „Любовникът от ZanziБар“ така: 

„Това е динамично композирана ситуационна комедия, която ни грабва още с първите си реплики и не ни оставя да си поемем въздух от смях до самия финал. Същевременно финият интелектуален хумор на Ели Саги ще събуди у нас неочаквана носталгия:
Защо с времето страстта изчезва?
Защо сърцето все иска нови изживявания и хоризонти?
Защото ни е страх от самотата?
Можем ли спешно да се трансформираме в романтичен аватар на самите себе си, за да се спасим?
Занзибар е територията, в която мечтите ни и нашето по-добро аз стават реалност. Ели Саги ни насърчава да живеем всеки ден така, сякаш сме се преоткрили ТАМ. „Всеки си има своя Занзибар!“ се провикват и актьорите от сцената. Театърът е илюзия! Театърът е Занзибар! Вземете си билет за пътешествие към нови изживявания и хоризонти.“

Изкушен от усмивките, които пиесата предизвиква, проф. Атанас Атанасов споделя настроение от подготовката си за спектакъла "Любовникът от ZanziБар": "Замислям се над заглавието на пиесата… Какви ли асоциации може да предизвика наименованието на тази непозната за българския зрител пиеса? Разхождайки се из града и попадайки в различни ситуации, реших да задам почти един и същ въпрос на хора, които по някакъв начин ми се струваха странни, непредвидими и интересни. Почти толкова, колкото и актьорите, с които имам шанс да работя… Записах отговорите. Мисля, че този мой репортерски дебют ще предизвика достатъчно любопитни асоциации. В случай, че отговорите на моите случайни събеседници ви объркват, нещата ще се изяснят, когато се срещнете с истинските герои от „Любовникът от ZanziБар": 

„Занзибар…Това беше някъде в Африка, нали? Абе, някъде в нищото. Така, де…“
„Вие сте актьор, нали? Понеже приличате, обаче не мога да се сетя как се казвахте…“
„Не ме занимавайте моля ви се, с глупости!“
„Не съм от Варна, попитайте някой полицай…“
„Фреди, разбира се! „The Show Must Go On!“ Велик!“
„Трябва да помисля малко…Тошко, не късай розите, маме! Какво ме питахте?“
„Екзотика, брат! И при нас има горещи момичета. В тая пресечка. Земи флаер!“
„Вие сладолед ли ще купувате или какво?“
„Мисля, че беше някаква опера…Не мога да се сетя, гладен съм.“
„Право да ти кажа, не ги разбирам там тия интимни работи, обаче…Чакай сега, бе, коте, пита ме тука нещо човекът…“

За най-нетърпеливите настроението на "Любовникът от ZanziБар" може да дойде ден по-рано. Предпремиерата ще бъде на 24 септември от 19:00 на Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна.

Билети: от 12, 15 и 20 лв. 20% отстъпка за учащи и пенсионери.
Каса ТМПЦ - Варна - пл. „Независимост” 1, тел. 052 66 50 22:
Работно време: понеделник-петък - 09:30-13:30 и 14:30-20:00, събота - 10:00 - 13:30 и 14:30 - 19:00, неделя - 11:00 - 16:00.
Билети онлайн: BG BILETIФКЦ и Eventim

TOP