Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

Варненският драматичен театър открива днес своя 100-тен сезон

През октомври започва очакваният ремонт на сцена „Филиал“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

На 25 септември премиерата на комедията „Любовникът от ZanziБар“ открива официално юбилейния сезон на Варненската драма.

Проф. Атанас Атанасов, който поставя спектакъла, споделя: „Варна трябва да се гордее със своя театър! Във Варненския театър има изключителен професионализъм на всички нива.“

Утре е официалното начало на юбилейния стотен сезон на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. На пресконференция днес Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна, сподели с журналистите вълнението, с което творческият колектив влиза в 100-тния сезон на театъра:

„В трудната 2020 година, ние сме щастливи, че сега можем да посрещнем с нашата публика големия юбилей. Тази година създадохме за пръв път сцена на открито за театъра и вече имаме 41 изнесени представления на Лятна сцена „Зад театъра“. Макар и с намален обем на залите – при 50% запълняемост, и при спазване на мерките за безопасност, ние сме заедно с почитателите на изкуството ни и това е важното. Имам удоволствието първо пред вас да съобщя, че през октомври се открива строителната площадка и започва дългоочакваният ремонт на сцена Филиал. Благодарение на сътрудничеството с Община Варна, Министерството на културата и Градската художествена галерия – Варна, ние ще можем да изнесем нашите камерни спектакли в залата на Градската галерия. В новия си век Варненският театър влиза с ново лице. В подготовката за юбилея вече имаме нови лога, създадени от дизайнерката Радослава Боор. Проектът за нова визуална идентичност на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера – Варна, е част от стратегията за развитието на нашия културен институт.

Официално ще открием сезона на 25 септември от 19:00 на Основна сцена с премиерата на „Любовникът от ZanziБар“ – съвременна комедия от израелския драматург Ели Саги.

Постановката е на проф. Атанас Атанасов, който за пръв път режисира спектакъл във Варна, преводът е на Кръстю Кръстев със сценична редакция на проф. Атанасов, сценограф е Петя Стойкова, музиката е на Петя Диманова. В ролите ще видим звездите на варненската сцена Веселина Михалкова, Стоян Радев, Милена Кънева, Симеон Лютаков, Цветина Петрова, Станислав Кондов, Константин Соколов и младата Христина Джурова, студентка на проф. Атанасов. Със специалното участие на Пламен Петков - глас.

На 2 октомври в камерното пространство на Градската художествена галерия е една очаквана със силен интерес премиера - „Поразените“ по романа на Теодора Димова. Това ще е първо представяне на сцена на драматизация по отличената с награда за най-добър роман на 2020 книга. Носител е на националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" 2020. Драматизацията на литературната творба е направена от едно от знаковите лица на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – водещия актьор и режисьор Стоян Радев Ге. К. Калин Николов създава музикалната среда на спектакъла, а в ролите влизат Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Петя Ангелова и Полина Недкова.

Ние следваме политика на развитие на нашите кадри, затова една от другите премиери на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е „Владимир“ от Матяж Зупанчич – постановката на актьора Николай Кенаров, това е неговият дипломен спектакъл като режисьор. Спектакълът е черна комедия за живота и грешките, които правим, и които ни разплакват или разсмиват. Историята за оцеляването по време на криза, добрите намерения и лошите последствия, разказват Симеон Лютаков, Константин Соколов, Ивайло Иванов и Александра Майдавска.

Трите ни премиери са само началото на този отговорен сезон, в който Театърът на Варна ще празнува своя изпълнен век. Предстоят вълнуващи моменти – например, през зимния период ще инсталираме във фоайето бюст на нашия патрон Стоян Бъчваров. Юбилейният сезон ще бъде продължителен – чак до март месец 2022 г. ще имаме събития, посветени на годишнината.“ – завърши Даниела Димова.

Проф. Атанас Атанасов сподели подробности от творческия процес на премиерния спектакъл „Любовникът от ZanziБар“: „За мен беше изненада да поставям във Варненския театър – това ме зарадва, защото познавам колегите от театралния фестивал „Варненско лято“, имам и студенти от Варна в Академията. Но Даниела Димова страшно ме притесни, когато каза, че 100-тният сезон ще се открие с този спектакъл. Ако знаех, вероятно щях да търся друга пиеса, или друг автор – класик… Но си казах – защо да не направим с тези прекрасни колеги едно добро представление. После дойде пандемията, през това време аз редактирах сериозно пиесата – защото винаги се стремя ролите да прилягат като ръкавица на актьорите – да провокират публиката, че тези актьори могат и нещо по-различно. От предварителните представления разбирам, че спектакълът се харесва и благодаря на екипа – сценограф, актьори, музикален оформител. Варна трябва да се гордее със своя театър. Аз познавам работата на много престижни български театри, затова мога да кажа – във Варненския театър има изключителен професионализъм на всички нива, във всички звена – технически, организационни, творчески – актьорски! Това не ме изненада, но ме накара да се почувствам по-отговорен. Театърът продължава да съществува въпреки всичко, защото е захранван от оная потентна енергия на всички, които са в сградата, наречена Театър. Ще си тръгна с лека носталгия от Варна, а спектакълът ще продължи да се развива от прекрасните актьори. За мен това беше една щастлива среща. Пожелавам на Варненския театър да работи в същия дух и в следващите поне 100 години – да запази енергията, да не разчита на злободневие, да отстоява своята репертоарна политика по същия начин. Този театър е един от малкото в България, които могат да произвеждат от младите актьори звезди – мечки. Това е голямо достойнство.“

Артистичният директор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Веселина Михалкова, отбеляза: „Младите актьори трябва да бъдат мотивирани, а тях ги мотивират смислени, сериозни срещи с текстове и режисьори. За мен смислени постановки са тези, които са толкова сериозни, че карат актьорите да си задават въпроси. Чест прави на директора на ТМПЦ – Варна, Даниела Димова, че като наш продуцент не избира лесното, а ни дава зелена светлина за творчески предизвикателства.“ За премиерния спектакъл, в който има главна роля, Михалкова сподели: „За мен беше изключително удоволствие да работя с проф. Атанасов – беше толкова безоблачен репетиционен процес, че не разбрах как минаха тези два месеца.“ А сценографът на спектакъла Петя Стойкова отговори с усмивка на въпрос за огромната визуална промяна на актьорите: „Целта ни беше актьорите да станат неузнаваеми. Нека зрителите открият сами това, когато дойдат на представлението.“

Премиерата е днес, 25 септември, от 19:00 на Основна сцена.

Нина Локмаджиева

 

Каса ТМПЦ - Варна - пл. „Независимост” 1, тел. 052 66 50 22:

Работно време: понеделник-петък - 09:30-13:30 и 14:30-20:00, събота - 10:00 - 13:30 и 14:30 - 19:00, неделя - 11:00 - 16:00.

Билети онлайн: bgbileti.com: https://bit.ly/ЛюбовникътБГбилети,

Фестивален и Конгресен Център Варна: http://bit.ly/ЛюбовникътОтZanziБарФКЦ,

Eventim: http://bit.ly/ЛюбовникътОтZanziБарИвентим

TOP