Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

КЛУБ „ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО“ УДОСТОИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ“ С НАГРАДАТА „ЗА ПРИНОС В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА НА ГРАД ВАРНА“

На тържествена церемония в зала 1 на ФКЦ на 18 май 2021 г. председателят на клуб Отворено общество“ – Варна Свилен Стоянов и членът на Управителния съвет Елена Бангиева връчиха Годишните награди на клуба. Отличията се присъждат за значими постижения в сферите на социалния и обществен живот за 29-ти път.

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, получи наградата „За принос в областта на културата на град Варна“, с която се удостоява екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, по повод 100-годишния му юбилей. Тя благодари на клуб „Отворено общество“ за високото признание, обърна се с благодарност и към публиката, която остава вярна на своя театър и в трудното за всички нас пандемично време. Тя увери зрителите, че независимо дали залата е заета с допустимите 30 или 50 % зрители, актьорите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ винаги влагат 100% от себе си на сцената, винаги с мисълта за хората, които са дошли в театъра, за да почерпят сила и да споделят вдъхновението, с което изкуството ни извисява над делника. 

 

Миналогодишният носител на наградата "За принос в областта на културата на град Варна“ - актьорът Свилен Стоянов от ДТ "Ст. Бъчваров“ също получи заслужени аплодисменти като признание за всичките 40 творчески сезона на сцената на Варненския театър, за таланта и изключителната му мисия да заразява с обич към театъра млади хора с независна съдба.

Връчването на приза бе предшествано от емоционално слово (цитат).  

„За да обявим носителя на наградата „За принос в областта на културата на град Варна“ ще са необходими повече от 100 думи, които да обхванат 100 годишната история на един храм на изкуството и на духа. Всяко изкуство има минало, а в летописа на Варненския театър са отразени всички 1120 спектакъла в един театрален век. Няма друг театър в България с такава голяма театрална история. Театроведите казват, че във Варна се създава онова, заради което въобще има смисъл да съществува театърът. Варненският театър се подрежда в авангарда на театралния процес у нас и за цяло едно столетие повлиява върху нивото на театрално мислене в България.

Феноменален е примерът с построяването на великолепната сграда на варненския театър, станало с безпрецедентна дарителска кампания, в която „Фондовите марки за доизграждане на театъра“ се прибавят към всеки хляб, всеки билет за кино, за градско увеселение, за баня, за плаж. Всички знаем тази история, родена в мечтата на кмета Иван Церов и ревниво пазим следите, оставени от забележителни личности на театралното дело на България.

 

От първия директор – режисьор Стоян Бъчваров- един от пионерите на българския театър, поставил началото на театралното летоброене във Варна. Последван от Иван Янев, Никола Икономов, Исак Даниел, Николай Фол, Гриша Островски, Желчо Мандаджиев, Йордан Черкезов, Любен Гройс, Станчо Станчев, Крикор Азарян Стоян Камбарев, Явор Гърдев, Стоян Алексиев, Костадин Бандутов и още и още плеяда изключителни режисьори.

 

В летописа на варненския театър са поколения ярки творци актьори– Кръстьо Сарафов, Владимир Трендафилов, Венета Славчева, Ана Феликсова Христо Динев, Идеал Петров, Катя Динева, Яким Михов, Грациела Бъчварова, Илия Пенев, Димитър Хаджиянев, Данаил Мишев, Борис Луканов, Петър Слабаков, Йорданка Кузманова, Катя Чукова, Бистра Марчева, Михаил Мутафов, Свилен Стоянов, Веселина Михалкова, Стоян Радев и още, много изключителни актьори.

 

Всеки един от вас в тази зала има днес свои фаворити от трупата на Варненския театър, изиграли през последните 30 - 40 сезона стотици роли в спектакли, които няма да забравим.

И така ще бъде в идните години, защото Варна обича своя театър – вчера, днес и завинаги, а театърът отглежда своята публика с любов, за да ни води към високото изкуство.“

Словото завърши с благодарност към варненските театрали за тази отдаденост, за взаимната обич през всичките тези години и за незабравимите срещи с изкуството на театъра.

TOP