Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

Сценография и костюм на Тодор Игнатов в галерия „Папийон”

Тодор Игнатов - Изложба сценография и костюми - Галерия

 

27 март, 17.00

Художникът на Варненския драматичен театър Тодор Игнатов, посветил му 40 творчески години, създал сценографските решения за 168 театрални постановки, открива втора изложба през театралния месец март.

Първата изложба живопис и сценография „40 от 95” бе открита в юбилейния 95-ти рожден ден на театъра на Основна сцена. Анализ на живописното творчество на художника направи изкуствоведката Пламена Димитрова Рачева, директор на ГХГ - Варна.

В Световния ден на театъра 27 март 2016 г. Тодор Игнатов отново кани своите почитатели на изложба сценография и костюм, този път в Галерия „Папийон” от 17.00 ч.

За великолепните си сценографски визии Тодор Игнатов е получил много отличия, сред които 5 награди от Националните прегледи на българската драма и театър, 3 награди Варна, наградата на Световния биографичен център в Кеймбридж за „Забележителен принос в областта на театъра и пластичните изкуства”, включен е и в сборника “2000 Outstanding artist and designers of the 20th century” („2000 изключителни художници и дизайнери на XX век”).

Освен доказан сценограф, костюмограф и художник, Тодор Игнатов е и майстор на макети. Посетителите на изложбата в галерия „Папийон” сами ще се уверят колко презицен е той както при подбора на материалите, така и при изработката на най-фините детайли, пресъздаващи сценографията в мащаб.

 

Експозицията съдържа сценографски макети за постановките на ДТ „Стоян Бъчваров” „12-те стола” от Илф и Петров, „Бизнес с бизон” от Дейвид Мамет, „Януари” от Йордан Радичков, „Честна мускетарска” от Валери Петров, „Страсти под брястовете” от Юджийн О` Нийл, „Пътят към Мека” от Атол Фугард и други, както и костюми от постановките „Лорензачо” от Алфред дьо Мюсе и „Малки комедии” от Чехов. 

 

 Прочетете повече: 40 от 95 или сценографът, без когото Варненският театър нe може

 

TOP