Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

Вземете Вашите билети с 20% отстъпка за

  • „ПОД ИГОТО“, реж. Бина Харалампиева, на 20.08.24/ 21:00/ Летен театър Варна!
  •  „ПОСЛЕДНОТО ИЗКУШЕНИЕ НА ХРИСТОС“, реж. Стайко Мурджев, на 02.09.24/ 19:00/ Основна сцена/ ПРЕМИЕРА!
  • И за цялата програма за месец СЕПТЕМВРИ 2024!

Билети и информация на касата на театъра +359 52 66 50 22. ????️ Резервации +359 52 66 96 80; +359 886 62 10 22.

Промоцията се отнася за спектакли на ДТ "Стоян Бъчваров" – Варна и не касае гостуващи представления. Промоцията не включва ценови категории 15 и 20 лв. и не се комбинира с други отстъпки. 

За пръв път в България ще гостува световноизвестният румънски режисьор Габор Томпа, президент на Съюза на театрите в Европа (UTE). По покана от директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, той пристига в началото на юли във Варна за кастинг на Шекспировата класика „Както ви харесва“, която ще постави с екипа на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Премиерата предстои на 16 и 17 октомври 2024 г.

Драматург и преводач е Аглика Стефанова, позната като драматург на Варненския театър в различни периоди от неговото развитие. Tя е автор на Юбилейния албум за 100-годишнината на Варненския театър (2021) и преводач от френския оригинал на „Инстинктът“ – изгубената първа пиеса в историята на театъра, чиято нова постановка се превърна в една от кулминациите в юбилейната програма.

ГАБОР ТОМПА (1957, Търгу Муреш) е театрален режисьор и педагог. Повече от 30 години е директор на Унгарския държавен театър в Клуж-Напока Румъния и артистичен директор на фестивала Interferences. Завършва режисура в Букурещ през 1981 г., негови учители са Ливиу Чулей, Михай Димиу, Каталина Бузояну, основоположници на известната румънска режисьорска школа. От 1989 г. преподава в Театралната академия в град Търгу-Муреш. Основател е на Театралния факултет в Клуж-Напока и ръководи катедрата по режисура от 1991 г. Автор е на над 100 театрални постановки в Румъния, Унгария, Канада, Франция, Австрия, САЩ, Словения, Чехия, Сърбия, Англия. От 2007 г. преподава режисура в Калифорнийския университет, Сан Диего.  

От 2018 г. Габор Томпа е президент на Съюза на театрите в Европа (UTE). По този повод той изтъкна, че като президент на най-престижната театрална организация в Европа ще работи за изграждането на мостове между старите и новите ценности, укрепване на репутацията на организацията и културния обмен между театрите, които членуват в UTE.

НА ТЕАТЪР С ВАРНЕНСКИ СТИЛ ПРЕЗ ЮНИ

Tри фестивални участия и национално турне на ДT "Стоян Бъчваров"

Юни е изключително натоварен месец за екипа на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, който наред с националното турне на хитовия „Тютюн“, представя свои продукции в два междунардни и един национален фестивал.

Спектакълът „Формата на нещата“ от Нийл Лабют на младата режисьорка Максима Боева, избран в българската селекция на 32-ия МТФ „Варненско лято“, ще има своето фестивално участие на 8 юни от 17 часа в Градската художествена галерия на Варна.

Танцово-театралният спектакъл „Свръхчовек“ н

а режисьора Васил Зафирчев по музиката на „Пролетно тайнство“ от Игор Стравински и философията на Фридрих Ницше за Свръхчовека, създаден специално за Варненския драматичен театър от постановъчен екип на РС Македония, излиза за пръв път извън България, за да участва в най-големия театрален фестивал на РС Македония "Vojdan Cernodrinski" в Прилеп на 13 юни 2024 г.

Фестивалното настроение продължава на 19 юни, когато жизнерадостната „Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре на режисьора Атанас Атанасов ще се появи на националния фестивал „Театър, обичам те“ в Хасково.

Аплодиран многократно в цялата страна, спектакълът на Бина Харалампиева „Тютюн“ отново обикаля България, за последен път с Диана Димитрова в ролята на Ирина. Харизматичната актриса, изградила изключително силен образ на героинята от любимия роман на българите, напуска България, за да продължи творческия си път в чужбина. Ето и спирките на „Тютюн“ от последното национално турне 2024 – Смолян на 20 юни, Батак на 22 юни, Правец на 24 юни и с кулминационен завършек - София, Театър „Българска армия“ на 25 юни.

Летните творчески ангажименти на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ завършва другият топ спектакъл на Бина Харалампиева „Под игото“, който, съдейки по големия зрителски интерес, положително ще запълни на 20 август и Летния театър във Варна.

Списание „Биограф“ подрежда в новия си брой любопитна „Класация на 10 бъдещи звезди на киното и тетъра у нас“. Сред тях намира място и великолепната Христина Джурова от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна. Ето как екипът на „Биограф“ представя Христина Джурова:

„Някои я познават като тръгналата по лекия път и трагично завършила живота си хостеса Лина от първия сезон на сериала на Нова ТВ „Братя”, други се сещат за превъплъщението й в „Аз и моите жени” по БНТ, но актьорските качества на Христина Джурова поне засега се разгръщат най-пълно в нейната работа в театъра. 28-годишната актриса завършва НАТФИЗ преди 6 години, грабвайки наградата на Академията „Най-най-най”, като най-обещаващата студентка във випуска. Само няколко месеца след като се дипломира влиза в трупата на Варненския театър. Там създава запомнящи се образи в спектакли като „Любовникът от ZanziБар“, „Двубой“, „Кървава сватба“, „Дамата с камелиите” и „Тютюн“, които се играят с голям успех из цяла България. Работи със забележителни актьори от тази трупа като Стоян Радев и Симеон Лютаков, а превъплъщението й в ролята на Мария в „Тютюн” е толкова силно, че създава впечатление, че на сцената излиза истинската оживяла от страниците на романа на Димитър Димов героиня, а не нейно копие, пречупено през призмата на актрисата. Работата й в „Амадеус” от Питър Шафнър й носи „Икар” за поддържаща женска роля преди две години, а в „Семеен съвет” в софийския театър 199 – „Златен Кукерикон” за млада надежда, малко след като завършва.“

Христина Джурова споделя „Класация на 10 бъдещи звезди на киното и тетъра у нас“, с Елеонора Иванова, Климентина Фърцова, Радина Боршош, Жаклин Даскалова, Кремена Деянова, Maртина Троанска, Маргарита Стойкова, Алена Вергова и Дарина Радева.

 

Гастролът на "Под игото" в София на 11 юни се отменя

Уважаеми столичани,

За съжаление, гастролът в София на "Под игото", обявен за 11 юни, 15:00 и 19:00 часа в Театър „Българска армия“, се отменя, поради заболяване на актьор.

Умоляваме зрителите, закупили билети, да ги върнат на касата на Театър „Българска армия“ до 30.06.2024 г..

Поднасяме извинения за причиненото неудобство и благодарим за разбирането!

За яркия образ на главния герой Петър в представлението „Ботушът“ по едноименната пиеса на Лило Петров, реж. Стоян Радев Ге.К., актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Константин Соколов бе отличен с 3 награди – награда „Варна“, Награда „Аскеер“ за главна мъжка роля и награда на Друмевите театрални празници за мъжка роля, споделена с Николай Божков и Недялко Стефанов.

Преди това пиесата „Ботушът“ донесе на своя автор Лило Петров награда „Икар“ 2024 за нова българска драматургия. Актьорските награди „Аскеер“ 2024 г. препотвърдиха високата художествена стойност на драматургичния текст в първата му реализация на българската театрална сцена, с което „Ботушът“ влезе във варненската театрална история с безпрецедентните 4 отличия на професионалната гилдия.

ТРИ НАГРАДИ „ВАРНА“ ЗА ТМПЦ ВАРНА

На 23 май, в навечерието на Празника на българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност, на тържествена церемония в зала Пленарна на Община Варна кметът Благомир Коцев и председателят на Общинския съвет Христо Димитров връчиха годишните награди „Варна“ за ярки постижения в областта на културата.

Театрално-музикален продуцентски център Варна, с директор Даниела Димова, бе отличен с две колективни и една индивидуална награда „Варна“.

Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна получи признанието за високо професионално майсторство и художествени постижения в интерпретацията на трите симфонични концерта: „100 години от рождението на Добрин Петков“, с диригент Павел Балев; „Пета симфония“ от Густав Малер, с диригент Григор Паликаров и „В навечерието на Рождество Христово“, с диригент Мартин Георгиев.

Балетната трупа на ТМПЦ - Държавна опера Варна взе най-високото отличие на нашия град за високи художествени постижения, за професионализма, таланта и творческата енергия в новата хореографска редакция на Сергей Бобров на балетния спектакъл „Ромео и Жулиета“ по музика на Сергей Прокопиев.

Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Константин Соколов бе удостоен с награда „Варна“ за изключително актьорско майсторство в изграждането на яркия образ на главния герой Петър в представлението „Ботушът“ по едноименната пиеса на Лило Петров, първа постановка в България.

ДИАНА ДИМИТРОВА СЕ СБОГУВА С ИРИНА ОТ „ТЮТЮН“

25 юни, 19.00, Театър Българска армия – Гастрол на ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна

„Ако изпушиш три цигари наред, четвъртата ще ти се стори безвкусна. Ако прекараш две нощи в любов, третата ще те отегчи. А нейните цигари и нейната любов от десет години насам бяха едни и същи.“

Този цитат от „Тютюн“, първа театрална постановка в България по нецензурирания първи вариант на едноименния роман на Димитър Димов по повод 100-годишнината на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Варна, изведе във фб профила си Диана Димитрова. Пресъздала със завладяващо актьорско майсторство образа на харизматичната героиня на Димитър Димов във Варна и на театралните сцени в 28 български града, тя ще изиграе ролята на 25 юни в Театър „Българска армия“ за 11-ти път и за 63-ти „последен път в душата ми“, както емоционално признава голямата актриса. Диана Димитрова се сбогува с Ирина и с българския театър, за да продължи творческия си път в чужбина.

По-нататък тя изрежда екипа на варненския „Тютюн“, завършвайки поста си с думите: „Огромно благодаря на г-жа Даниела Димова, директор на ТМПЦ Варна, за човещината и професионализма, на Фани и Диди, които бяха плътно до мен в борбата за време, на Маша, която организира две национални турнета и на целия технически екип за старанието и усилията. Благодаря за доверието, колеги. Бих искала да кажа повече, но просто не мога. Вие сте вдъхновение. Обичам Ви, благодаря Ви!“

Варна - 9 май, 19.00, ДТ „Стоян Бъчваров“
Прилеп - 13 юни, 19.00, Teatar "Vojdan Cernodrinski"

Танцово-театралният спектакъл „Свръхчовек“ по музиката на „Пролетно тайнство“ от Игор Стравински и философията на Фридрих Ницше за Свръхчовека, създаден специално за Варненския драматичен театър от постановъчен екип на РС Македония, излиза за пръв път извън България, за да участва в най-големия театрален фестивал на РС Македония "Vojdan Cernodrinski" в Прилеп на 13 юни 2024 г.  

Драматургът Сашо Димоски, режисьорът Васил Зафирчев, сценографът Филип Коруновски, костюмографът Раде Василев и хореографката Олга Панго са сред първите имена на театралната сцена в РС Македония. Обединени от пристрастието си към изразните средства на постдраматичния театър, те изградиха с актьорите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ един модерен сценичен разказ за стремленията на човека извън конкретното, в търсене на подсъзнателното, духовното, сетивното. Оригиналната трактовка и впечатляващата визия превърнаха „Свръхчовек“ в едно от най-интригуващите заглавия в репертоара на варненската театрална трупа.

След хитовия си „Амадеус“ от Питър Шафър“ в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, изтъкнатият режисьор Стайко Мурджев продължава да изследва връзката между човека и бога в „Последното изкушение на Христос“, най-известната творба на Никос Казандзакис, която той поставя в 103-ия сезон на Варненския театър.

Димитър Стоянович е автор на драматургичната версия, сценограф и костюмограф е Никола Налбантов, хореографията е дело на Станислав Генадиев, а музиката - на Петър Дундаков, мултимедия Владислав Илиев, асистент режисьор Владимира Иванова. Участват: Гринго-Богдан Григоров - гост, Теодор Каракачанов - гост, Константин Соколов, Стоян Радев, Николай Кенаров, Спартак Апостолов - гост, Симеон Лютаков, Иван Горанов - гост, Недялко Стефанов, Николай Божков, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Гергана Арнаудова, Сияна Начева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Христина Джурова, Биляна Стоева. Премиерата се очаква в началото на юни 2024 г.

TOP